18.12.2017 : 6:12 : +0100

10.03.2009 05:53 Starost: 9 Jahre

Izložba medalja bana Josipa Jelačića

U muzeju ,Matija Skurjeni’ u zaprešićkim Novim Dvorima je u listopadu 2008. godine postavljena zanimljiva izložba pod nazivom ‘’Ban Josip Jelačić - iz zbirke dr. Damira Kovača’’. Pobudila je veliko zanimanje građanstva i stručnjaka, jer je javnosti po prvi puta predstavljena jedinstvena privatna zbirka s tematikom Josipa Jelačića, koja je nastala dugogodišnjim sakupljačkim djelovanjem dr. Damira Kovača, predsjednika Hrvatskog numizmatičkog društva u Zagrebu. Ova izložba prikazuje jednu od najznačajnijih hrvatskih povijesnih ličnosti novijeg doba iz vrlo specifične perspektive jednog numizmatičara. Zbirka se sastoji od velikog broja medalja koje su kovane sa Jelačićevim likom. Zatim slijede primjerci Jelačićeva novca (križara i papirnih asignata), te modernog papirnog novca sa Jelačićevim likom (idejni predlošci za tiskanje hrvatske kune). Jednako su zanimljivi i vrijedni privatni predmeti iz ostavštine porodice Jelačić (posebice ističemo do sada nepoznati pečatnjak sa grofovskim grbom). Izložba je upotpunjena sa razglednicama sa likom bana Josipa Jelačića koje su tiskane krajem XIX i početkom XX stoljeća. Najčešće su to razglednice vezane za Jelačičeve vojne pobjede ili za spomenike u njegovu čast (trg Josipa Jelačića u Zagrebu). Predstavljena su i odlikovanja koja je tijekom svog života dobio ban Jelačić. Sva su odlikovanja visoke razine a dodijeljena su mu za građanske i vojne zasluge u nekoliko država. Veliki broj umjetnika je izradio portrete Jelačića, a njegovi prikazi na grafikama su također dio izložbe. Nekoliko manjih kipova i starih zemljopisnih karata čine cijelu zbirku još zanimljivijom. Izložba je posvećena 80-toj obljetnici Hrvatskog numizmatičkog društva u Zagrebu. Bogato ilustrirani katalog izložbe predstavlja referentni korpus jelačićevih medalja. (D.M.)