18.12.2017 : 13:43 : +0100

11.10.2009 03:44 Starost: 8 Jahre

Medalja 80 godina Hrvatskog numizmatičkog društva

80 Godina

Tijekom 2008. godine Hrvatsko numizmatičko društvo, sa sjedištem u Zagrebu, proslavilo je 80. godišnjicu svoga osnutka. Značajni jubilej Hrvatskog numizmatičkog društva je obilježen sa nekoliko događaja, od kojih izdvajamo izložbu medalja bana Josipa Jelačića u organizaciji društva, te izdavanje prigodne medalje. Medalja je izrađena od tombaka, promjera je 50 mm, a autor likovnog rješenja je Ana Divković, student IV godine kiparstva Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu (smjer mala plastika i medaljerstvo). Ana je kćer akademskog kipara Stjepana Divkovića, poznatog hrvatskog medaljera, kojoj je ovo prvi medaljerski rad. Društvo je odlučilo povjeriti autorstvo medalje mladoj umjetnici, kako bi se pomogla njena umjetnička afirmacija. Prednju stranu medalje krasi grb HND-a, na kojem je replika aversa slavonskog banovca sa kunom u trku na lijevo, okružena natpisom HRVATSKO NUMIZMATIČKO DRUŠTVO ZAGREB 1928. Stražnja strana medalje je originalno likovno rješenje mlade autorice, i natpis 80 GODINA HRVATSKOG NUMIZMATIČKOG DRUŠTVA 2008. Zanimljivo je grafičko rješenje oznake broja ‘80’, koji je sastavljen od tri replike starih hrvatskih novaca (dva frizatika hercega Andrije iz XIII stoljeća i prednja strana križara bana Jelačića iz 1849.). Medalje je izradio Hrvatski novčarski zavod u Zagrebu početkom 2009. godine, u ograničenom tiražu od 400 komada, dok je samo 50 komada izrađeno u srebru.