Vi ste ovdje: Početna / Vijesti u detaljima
HrvatskiEnglishDeutsch
14.10.2019 : 18:18 : +0200

Vijesti u detaljima

Katalog

Katalog - Izložba medalja bana Josipa Jelačića

-

Vijesti

30.11.2005 13:19 Il y a: 14 Jahre

Meštrovićeva harfa na kovanici od 10 eura

Auteur : Večernji list

Čestitamo vam na početku pregovora s EU, uvjereni da će to pozitivno utjecati i na druge zemlje u regiji rekao je Bertie Ahern. Irsko-hrvatsko prijateljstvo bit će iduće godine obilježeno simultanim izdavanjem kovanica s Meštrovićevom harfom na poleđini.

Na 80. godišnjicu osamostaljenja od Velike Britanije, obilježavajući 1926. godinu, kad je uvela i vlastiti novac, irska će središnja banka izaći s kovanicom od 10 eura, Hrvatska narodna banka od 100 kuna, a obje će na poleđini imati Meštrovićevu harfu.

Kovanica od 10 eura bit će predstavljena možda već u svibnju iduće godine, a oko toga događaja planira se i uzvratni Sanaderov posjet Irskoj.

Motiv se svidio pjesniku Yeatsu
Hrvatski kipar Meštrović sudjelovao je u oblikovanju irskog novca predloživši motiv harfe, što se svidjelo irskom pjesniku W. B. Yeatsu koji se našao na čelu komisije za izbor najboljeg rješenja, ali je Meštrovićev crtež u Dublin stigao prekasno. Ipak, irska centralna banka iskoristila ga je za svoj službeni pečat, a od iduće godine Meštrovićeva harfa napokon će se naći i na irskoj kovanici.