Vi ste ovdje: Početna / Vijesti u detaljima
HrvatskiEnglishDeutsch
13.11.2019 : 8:03 : +0100

Vijesti u detaljima

Katalog

Katalog - Izložba medalja bana Josipa Jelačića

-

Vijesti

15.04.2005 13:15 Starost: 15 Jahre

Kolekcionari ludi za novčićima iz Vatikana

Autor: T-Portal/EUobserver

Vrijednost kovanica eura izdanih u dvije najmanje europske države – Vatikanu i Monaku – munjevito je narasla nakon smrti pape Ivana Pavla Drugog i monaškog princa Rainiera

Kovanica od dva vatikanska eura vrijedi 160 eura na europskom kolekcionarskom tržištu kovanog novca, dok je cijena za set od svih osam eurokovanica, kovanih 2004, narasla na 500 eura, piše list The Independent.

Nadalje, kovanica od jednog monaškog eura vrijedi više od 60 eura.

Oba tipa kovanica, kao i kovanice San Marina, među kolekcionarima su najtraženije i najdragocjenije još od 2001. godine. No interes je još dodatno porastao otkad su preminuli prvi ljudi Vatikana i kneževine Monako.

Njihovu su smrt popratile špekulacije da bi mogle biti izdane nove kovanice, na kojima će biti glave pape i princa Alberta Drugog (novog monarha Monaka), pa je to isprovociralo pomamu za starim kovanicama.

Vatikan, Monako i San Marino imaju dopuštenje Europske komisije i Europske centralne banke da u optjecaj puste određen broj eura 'suvenira' na kojima će biti nacionalni simboli.

Vatikanu je, naprimjer, dopušteno da emitira milijun kovanica godišnje, odnosno 1,3 milijuna u godini smrti Ivana Pavla Drugog, piše The Independent.

Iako su u optjecaj pušteni kao 'normalne' kovanice, euri ovih malih državica ubrzo su razgrabljeni.

Posao se pokazao toliko unosnim da je Andora, još jedna mala europska državica, pokazala interes za emitiranjem vlastitih kovanica te je od Bruxellesa već zatražila dopuštenje da tu ideju provede u djelo.