20.10.2018 : 22:37 : +0200

11.10.2009 03:44 Starost: 9 Jahre

Medalja 80 godina Hrvatskog numizmatičkog društva

80 Godina

Tijekom 2008. godine Hrvatsko numizmatičko druÅ¡tvo, sa sjediÅ¡tem u Zagrebu, proslavilo je 80. godiÅ¡njicu svoga osnutka. Značajni jubilej Hrvatskog numizmatičkog druÅ¡tva je obilježen sa nekoliko dogaÄ‘aja, od kojih izdvajamo izložbu medalja bana Josipa Jelačića u organizaciji druÅ¡tva, te izdavanje prigodne medalje. Medalja je izraÄ‘ena od tombaka, promjera je 50 mm, a autor likovnog rjeÅ¡enja je Ana Divković, student IV godine kiparstva Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu (smjer mala plastika i medaljerstvo). Ana je kćer akademskog kipara Stjepana Divkovića, poznatog hrvatskog medaljera, kojoj je ovo prvi medaljerski rad. DruÅ¡tvo je odlučilo povjeriti autorstvo medalje mladoj umjetnici, kako bi se pomogla njena umjetnička afirmacija. Prednju stranu medalje krasi grb HND-a, na kojem je replika aversa slavonskog banovca sa kunom u trku na lijevo, okružena natpisom HRVATSKO NUMIZMATIÄŒKO DRUÅ TVO ZAGREB 1928. Stražnja strana medalje je originalno likovno rjeÅ¡enje mlade autorice, i natpis 80 GODINA HRVATSKOG NUMIZMATIÄŒKOG DRUÅ TVA 2008. Zanimljivo je grafičko rjeÅ¡enje oznake broja ‘80’, koji je sastavljen od tri replike starih hrvatskih novaca (dva frizatika hercega Andrije iz XIII stoljeća i prednja strana križara bana Jelačića iz 1849.). Medalje je izradio Hrvatski novčarski zavod u Zagrebu početkom 2009. godine, u ograničenom tiražu od 400 komada, dok je samo 50 komada izraÄ‘eno u srebru.